W ostatnich kilku latach na popularności zyskały ekologiczne produkty. Większość z nas wie, że takie warzywa i owoce są znacznie zdrowsze od normalnych. Ale jak sprawa wygląda jeśli chodzi o mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego?
Ekologiczne kurczaki
Nie jest tajemnicą, że w wielu hodowlach hoduje się kurczaki w potwornych warunkach. Trzymane są one w bardzo malutkich klatkach, z których często w ogóle nie wychodzą. Badania wykazały, że taki kurczak żyje tylko 35 dni. Zupełnie inaczej jest jeśli chodzi o kurczaka, który żyje na wolnym wybiegu, bo jego życie będzie trwało przynajmniej 82 dni. Jak to odnosi się do naszych zakupów. Bardzo ważna decyzja czeka nas w momencie, kiedy będziemy wybierać jajka. Te z chowu klatkowego będą oznaczone trójką, a te ekologiczne to zero. Te jajka są droższe, ale zdecydowanie warto je kupować, nie tylko ze względu na dobro zwierząt. Takie jajka będą dla nas znacznie zdrowsze. Wynika to z tego, że kurczaki, które je znoszą karmione są znacznie lepszą paszą. Dzięki temu nie zjadamy z nimi szkodliwych substancji, które mogą być nawet rakotwórcze.